Eco-Școala noastră

Recunoaștere la nivel național pentru un deceniu de Eco Școală

S-au împlinit 10 ani de când Școala gimnazială „Matei Gr. Vlădeanu” Cândești-Vale a aplicat pentru un program de educație pentru mediul înconjurător numit Eco Schools, reprezentat în România de Centrul Carpato Danubian de Geoecologie București, pe scurt CCDG. Elevii, cadrele didactice, părinții, autoritățile locale, APM-Dâmbovița, ISJ-Dâmbovița, au spus un DA răspicat acestui program internațional, coordonat de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător (FEE).

Pe parcursul acestei perioade, an de an, am implementat proiecte de mediu care au început de la nivelul clasei, al curții școlii și s-au extins la nivelul comunității locale și județene. Toate proiectele derulate în acești ani au fost provocatoare și ne-au dus cumva, mai aproape, prin educația pentru mediul înconjurător realizată, de o viață normală, cu rost, cu iubire pentru natură și oameni.

Ce proiecte am derulat la școala noastră într-un deceniu de educație pentru mediul înconjurător?

Primul s-a referit la cei șapte pași obligatorii pe care trebuie să-i parcurgi în cadrul unui astfel de proiect, iar următoarele au abordat teme precum: formarea unor ecoatitudini, economisirea resurselor Terrei, biodiversitate, viață sănătoasă, hrană sănătoasă, energie verde, transport sustenabil.

Cu proiecte ce au avut denumiri convingătoare dar haioase, propuse chiar de elevii noștri, precum Cu obrajii roșii, Bicicleta, mașina sănătății, aceștia au fost motivați să participe la activități, să propună idei și moduri de acțiune, să le pună în aplicare în mod interactiv și interdisciplinar.

Am reușit astfel să devenim prima Eco-Școală din județul Dâmbovița, în anul 2007, an în care am primit Steagul Verde – simbolul Eco-Școala. Am trecut prin această recunoaștere, la statutul de Eco-Școala gimnazială „Matei Gr. Vlădeanu” Cândești-Vale.

Proiectele eco în care am fot implicați ne-au adus multe premii (imprimante, telefoane de birou, cărți, DVD-uri) și recunoaștere pe plan local, județean și național.

În acest an școlar, Eco-Școala gimnazială „Matei Gr. Vladeanu” este implicată în derularea programului Mănâncă responsabil. Eat responsibly este un program de învățare globală orientat spre acțiune, cu finanțare europeană atrasă de CCDG. Școala noastră, alături de alte 50 de școli și licee din tară a fost selectată pentru a participa la acest program.

Mai presus de toate însă, deceniul ECO la școala noastră a format ecoatitudini și un spațiu mai verde de învățare și recreere. Majoritatea elevilor noștri au înțeles că acasă înseamnă dincolo de gardul propriei curți, că natura este parte a vieții, că ea dăruiește și trebuie s-o iubești și s-o respecți, că oamenii au nevoie unii de alții, de iubire și de viață cu rost.

Mulțumim echipei CCDG București pentru frumosul gest de a ne înmâna la Seminarul Național CCDG-2015, placheta aniversară la cei 10 ani de eco-școală și 5 evaluări eco. Această recunoaștere națională a fost primită cu mare bucurie de către elevii școlii noastre.

Dragi elevi, voi sunteți liantul care unește părinții, cadrele didactice, autoritățile locale în acest demers îndrăzneț al nostru, al tuturor, de a crea LUMEA în care vrem să trăim.

Coordonator program Eco-Școala
Prof. Constantinescu Irina